Herkesin gönlünden geçen bazı yerler vardır dünya yüzeyinde görmek istediği. Benim en çok görmek istediğim yerlerden biri Hindistan. Kültürel anlamda çok şey var gözlerimle görmek istediğim, en çok da bunca dini çeşitlilik içinde günlük yaşam nasıl şekilleniyor merak ediyorum. Bu çeşitlilik elbette festivallerine de yansıyor ve sayısız festival ortaya çıkıyor. Görmezsem olmaz diyebileceklerinizi şöyle sıraladım:
Holi
İtiraf edeyim festivaller arasında en merak ettiğim Holi Festivali. “Renklerin Festivali” olarak da bilinen Holi, 2 gün sürüyor. Festival, hasat zamanının bolluk içinde geçmesi için kutlanırken, aynı zamanda iyinin kötüye karşı zaferi de kutlanır. İnsanların coşku içinde birbirlerine boya ve su attıkları, dans eşliğinde kutlama yaptıkları bir festivaldir. Kenevirden yapılan bir çeşit macun olan “Bhang” festival boyunca tüketilir. Eğer ıslanmak ve kirlenmeyi umursamıyorsanız, Holi katılması çok keyifli bir festival.
Ne zaman?
Geç kaldınız; Holi bu yıl 24 Mart’ta başladı, yani doğum günümde. Önümüzdeki yıl sürpriz yapmak isteyenler, kolumdan tutup beni festivale götürmeli:)
Ganesh Chaturti
Hinduların fil başlı tanrısı Ganeş’in doğumunu kutladıkları 11 günlük bir festival Ganesh Chaturti. Festival Ganeş’in görkemli heykellerinin evlerde ve vitrinlerde sergilenmesiyle başlar. Festivalin sonunda ise şarkılar ve danslar eşliğinde bu heykeller sokaklardan geçirilerek okyanusa taşınır ve orada batırılır.
Ne zaman?
Ganesh Chaturti, bu yıl 5 Eylül’de başlıyor. Bayramla birleştirilebilir, doya doya gezilebilir.
Diwali
Diwali Hindu Yeni Yılı’nı kutlamak için yapılan ve 5 gün süren bir ışık festivali. Havai fişekler, mumlar ve kandillerin nasıl bir görünüm yarattığını düşleyin… Bu ışıkların iyinin kötüye, aydınlığın karanlığa karşı zaferini temsil ettiğine inanılıyor.
Ne zaman?
Bu yıl 30 Ekim’de başlayacak festival. Görmek isteyenler hazırlığa başlasınlar!
Kerala Temple Festival
Kerala, Hindistan’ın güneyinde tapınaklarla dolu bir eyalet ve tapınak festivalleriyle biliniyor. Şaşaalı fil alayları bu festivalin en ilgi çekici tarafı. Bu alaya davullar ve trompetler eşlik ediyor.
Ne zaman?
Şubat’tan Mayıs’a, her bir tapınağın festivali 10 gün sürer. Tapınakların festival takvimine göz atmak için : https://www.keralatourism.org/festivalcalendar.php .
Navaratri, Dussehra ve Durga Puja
İlk 9 günü Navaratri olarak bilinen festival, ana tanrıça onuruna kutlanır. Dussehra olarak anılan 10. gününde ise, Lord Rama’nın şeytan kral Ravana’ı mağlup etmesi kutlanır. Aynı zamanda o gün ranrıça Durga’nın şeytan Mahishasura karşısındaki zaferi için kutlanır.
Ne Zaman?
13 Ekim’de başlıyor.
Krishna Janmashtami/Govinda
Lord Krishna’nın doğum günü anısına kutlanan Krishna Janmashtami, aynı zamanda Govinda olarak bilinir. Festivalin en eğlenceli tarafı insanların birbiri üstüne çıkarak bir insan piramidi oluşturarak, binalardan sarkıtılan çömleklere erişmeye çalışmalarıdır. Bu çabanın sonucu olarak çömleklerin içinden çıkan peyniri elde ederler.
Ne Zaman?
25-26 Ağustos’ta gerçekleşecek.
Pushkar Festivali
Pushkar Deve Festivali, yaklaşık 50.000 devenin küçük bir kasaba olan Pushkar’da biraraya gelmesiyle başlar. 5 gün boyunca süslenmiş, traşlanmış haldeki develer yarıştırılıyor ve satışa çıkarılıyor. Bu festival, gerçek bir geleneksel festival görmek isteyenler için biçilmiş kaftan.
Ne zaman?
19-25 Kasım tarihlerini bu festival için ayırın.
Onam Festivali
Onam, efsane kral Mahabali’nin eve dönüşünü kutlamak adına yapılan 10 günlük bir hasat festivali. Festival Chingam ayının başında kutlanır, yani Malayalam takviminin ilk ayında. Kültürel miras açısından zengin bir festival olan Onam için, insanlar evlerinin önlerini rengarenk desenlerle bezenmiş çiçeklerle süslerler ve yeni giysiler giyerler. Festivale dans, spor ve oyunlar renk katar.
Ne zaman?
13 Eylül’de başlıyor bu yıl.
Renkli Festivaller!!!
Kaynak: http://www.about.com/travel/