Bodrum’un denizcilik tarihini pamuklara sarmalayıp günümüze ve geleceğimize sunan bir yer Bodrum Deniz Müzesi. Balıkçılıktan taşımacılığa, süngercilikten tekne yapımcılığına. Denizin ve insanın birleşiminin tarihine Bodrum semalarından bakmak biraz da.
Binlerce teknesi ve tersanesiyle Türkiye’nin en önemli denizcilik merkezlerinden biri olan Bodrum, guletten tırhandile kadar birçok tekne çeşidiyle ahenk katarken günümüzde de yaz-kış sayısız yelken yarışlarına ev sahipliği yapmakta. Tekne çeşitlerinin maketlerini saatlerce inceleyesin geliyor tabii ki müzede dolaşırken.
Mesela Silyon Feneri’nin berrak bir havada en az beş milden görülebilen bir fener olduğunu biliyor muydun? Beraber öğrendik işte.
1949-1950 yıllarında Yunanistan’daki okullardaki öğrencileri Bodrum’a dostluk ziyareti için getiren teknelerden birinin fotoğrafı.
Müzenin bir köşesi Halikarnas Balıkçısı’na yani Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya saygı duruşu niteliğinde bezenmiş. Bodrum’a sevdalı bir sanatçı. Sürgüne geldiği yeri begonvil diyarı yapan güzel yürekli insan.
Cevat Şakir’in biricik teknesi Yatağan’ın maketi.
Kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan’ın Deniz Müzesi’ne bağışladığı sanatçının kişisel eşyaları.Bir Mavi Yolculuk fotoğrafı : Necati Cumalı, Sabahattin Ali, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Sebahattin Eyüpoğlu, Selim Turan, Mehmet Fırat. Kadroya bak?!
Vefatının ardından gazete kupürleri.
Halikarnas Balıkçısı’na ne yapılsa az. Bodrum’un hep bir teşekkürü baki. İyi ki var olmuşsun Cevat Şakir Kabaağaçlı.
Tura devam edelim, hâlâ alt kat. O kadar detay o kadar değerli şeyler var ki vakit yetmiyor. Kapanış saati yaklaşıyor. Birazdan üst kata geçiyorum ama aşağıdaki bilgiyi vermezsem olmaz.
Bu kayık Orhan Veli’nin. Adı Yaprak. Vefatının ardından Sabahattin Eyüpoğlu’na ardından da Bedri Rahmi’nin oğlu Mehmet Eyüpoğlu’na geçmiş. Şimdi de müzede.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Mavi Yolculuk defterleri. ( Off her yere mavi mavi kalpler koymak istiyorum! Her şey ne kadar değerli!)
Gelelim üst kata. Hasan Güleşçi’nin muazzam bir deniz kabukluları koleksiyonu ile Bodrum’un süngercilik tarihine dair dökümanlar yer alıyor burada.Süngercilik çok meşakkatli iş. Dönemin şartlarında büyük cesaret.
Sünger avcılarının giydiği eski dalış kıyafeti.
Ve Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi Aksona Mehmet. Ege ve Akdeniz’de dalmadık nokta bırakmamış bir deniz altı tutkunu.
Burada yaşamaya başladığımdan beri aklımda ve gönlümde olan daha çok deniz ile haşır neşir olma arzusunu iyice kabartıyor müze. Umuyorum ki günün birinde daha geniş bir alanda bu yüzlerce eseri sergileyebilecekleri yeni bir mekana kavuşurlar temennisi oluşuyor içimde ve sevgili Sunay Akın’ın bir sözü geliyor aklıma çıkarken. “Müzeler milletlerin hafızalarıdır.”